Werken in Marokko

Werken in Marokko betekent werken in een enorm divers land. Hier ontdek je bruisende steden, uitgestrekte woestijnen, majestueuze bergketens en zonovergoten stranden, eeuwenoude moskeeën en paleizen, én hypermoderne architectuur. Deze contrasten, in combinatie met de vriendelijke bevolking, het aangename klimaat, en de geschiedenis van het land, maken Marokko een uniek en populair land in Afrika voor expats. Ben jij op zoek naar een nieuw avontuur? Lijkt het je wel wat om na je werkdag te ontspannen in een hammam, een Marokkaans restaurant, of op een zonovergoten strand? Hier lees je hoe het is om te wonen en werken in Marokko.
Werken in Marokko: Casablanca, Tanger en Marrakesh
Er is in heel Marokko werk te vinden, maar de populairste steden onder expats die werken in Marokko, zijn Casablanca, Tanger, en Marrakesh. Deze steden hebben elk een eigen karakter, met bijbehorende voor- en nadelen. Staat er een stad tussen die perfect bij jou past?
Casablanca
Casablanca is de grootste stad en het economische centrum van Marokko. Hier vind je de belangrijkste haven van het land, en een heleboel hoofdkwartieren van zowel grote Marokkaanse bedrijven als van Europese en Amerikaanse ondernemingen. Werken in Marokko voor een Nederlands bedrijf? Dat kan in Casablanca. Na werktijd kun je hier ontspannen aan het strand, je vergapen aan de architectuur in de stad, of shoppen in de Morocco Mall, één van de grootste winkelcentra van heel Afrika.
- Temperatuur: in augustus overdag gemiddeld 27 °C, in januari 18 °C.
- Aantal inwoners: 3-4 miljoen
- Toeristisch: ⭐⭐⭐
Tanger
Tanger(Tangier) ligt in het noordwesten van Marokko, aan zowel de Atlantische Oceaan als de Middellandse Zee. Die strategische ligging heeft de geschiedenis van de stad sterk beïnvloed. Zo is de stad in handen geweest van de Phoeniciërs, de Romeinen, en de Portugezen. De rijke geschiedenis en de ligging van de stad (aan de kust en dichtbij Europa) maken dat Tanger in trek is bij toeristen, en bij maritieme en logistieke bedrijven. Ook heeft de stad een bloeiende textielindustrie. In economisch opzicht is Tanger één van de drie belangrijkste steden van Marokko. Zie jij jezelf na je werkdag al over de prachtige stranden of door de oude medina van Tanger slenteren?
- Temperatuur: in augustus overdag gemiddeld 28 °C, in januari 16 °C.
- Aantal inwoners: 1-1,5 miljoen
- Toeristisch: ⭐⭐
Marrakesh
Marrakesh of Marrakech is dé toeristische hotspot van Marokko. In de prachtige medina, die op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat, vind je meerdere souks (markten) en het bruisende centrale plein van de stad, de Djemaa el-Fna. Hier vind je eetkraampjes en straatartiesten die een feest voor alle zintuigen verzorgen. De stad is ook beroemd vanwege de traditionele ambachten die hier nog steeds beoefend worden. Denk aan Marokkaans aardewerk en producten van leer en textiel. De omliggende regio is een productief landbouwgebied, met name voor de teelt van fruit, groenten, en bloemen. 🌻🌼
- Temperatuur: in augustus overdag gemiddeld 36 °C, in januari 18 °C.
- Aantal inwoners: ca. 1 miljoen
- Toeristisch: ⭐⭐⭐⭐
Werken in Marokko als een Nederlander
Als Nederlander wonen en werken in Marokko betekent dat je jouw carrière een boost geeft terwijl je een onvergetelijke ervaring opdoet. Marokko biedt zakelijke kansen en een prachtige cultuur.
Er zijn wel een paar dingen waar je rekening mee moet houden. Ten eerste is Frans de voertaal in de meeste zakelijke omgevingen. 🇫🇷 Er wordt ook veel Darija (Marokkaans-Arabisch) gesproken. In internationale bedrijven kan kennis van het Engels voldoende zijn, maar je zult merken dat enige kennis van het Frans je enorm vooruit helpt op de werkvloer (en daarbuiten).
De werkcultuur in Marokko is anders dan in Nederland. Netwerken en persoonlijke relaties spelen een grote rol, en er ligt meer nadruk op formeel gedrag en de hiërarchie binnen het bedrijf.
De lonen liggen in Marokko lager dan in Nederland, maar expats verdienen er vaak relatief veel, vooral in gespecialiseerde sectoren en leidinggevende functies. Bovendien kun je als expat in Marokko soms rekenen op extra voordelen, zoals transportvergoeding of accommodatie.
Een baan vinden in Marokko
Of je nu wilt werken in Marokko voor een Nederlands bedrijf, of voor een lokale organisatie, wij vertellen je hoe je jouw droombaan vindt en waar je op moet letten.
Hoe vind je een baan in Marokko?
Nederlanders die willen werken in Marokko, kunnen op verschillende manieren een baan vinden.
- Aanbevelingen en tips uit je netwerk. Persoonlijke connecties, lokale contacten, en aanbevelingen kunnen in Marokko deuren openen die anders waarschijnlijk gesloten zouden blijven. Het is dus een goed idee om te netwerken en zakelijke netwerkevenementen te bezoeken.
- Online vacaturesites. Op internationale platforms zoals LinkedIn en Indeed kun je regelmatig vacatures vinden van multinationals met vestigingen in Marokko.
- Werken in Marokko voor een Nederlands bedrijf. Wil jij in een stad wonen zoals Casablanca of Tanger, en zoek je een baan in de IT, de financiële sector, of het toerisme? Solliciteren bij bedrijven die wereldwijd actief zijn kan dé manier zijn om als expat te gaan werken in Marokko.
- Vrijwilligerswerk of stageprogramma’s. Dit is populair onder internationale studenten en jonge professionals. Doe eerst ervaring op via een vrijwilligersorganisatie of een stageprogramma, en gebruik dat als springplank naar de Marokkaanse arbeidsmarkt.
- Recruitment agencies. Een recruitment agency zoals de onze maakt je zoektocht veel eenvoudiger. Registreer je bij ons [link], en vervolgens helpen we jou bij het vinden van een leuke, passende baan in Marokko. Denk aan digital marketeer, sales agent, of klantenservice medewerker.
Welke manier voor jou het beste werkt, hangt af van de sector waarin je een baan wilt vinden en je persoonlijke voorkeuren. Maar met de juiste aanpak en een klein beetje geduld vind je een baan die jou op het lijf geschreven is, en kun je gaan wonen en werken in Marokko! 🇲🇦
Hoe solliciteer je naar een baan in Marokko?
Als je een leuke baan gevonden hebt, moet je natuurlijk eerst nog solliciteren. Hoe doe je dat? Solliciteren naar een baan in Marokko werkt op een aantal punten nét even anders dan je waarschijnlijk gewend bent.
- Taal. Schrijf je cv en motivatiebrief in het Frans. Voor een functie bij een internationaal bedrijf wordt het meestal ook geaccepteerd als je in het Engels naar de functie solliciteert, maar Frans wordt in het algemeen meer gewaardeerd. Spreek je (Marokkaans-)Arabisch? Dan kun je dat als pluspunt vermelden, maar het is meestal niet verplicht om je cv en motivatiebrief in het Arabisch te schrijven.
- Het cv format. Zet je contactgegevens, geboortedatum, en nationaliteit in je cv. Die gegevens zijn belangrijk in Marokko. Verder is het belangrijk om je cv beknopt en gestructureerd te houden: maximaal 2 pagina’s, met een duidelijke opsomming van je werkervaring, opleiding(en), en vaardigheden.
- Motivatiebrief (cover letter). Laat in je motivatiebrief duidelijk merken waarom je geïnteresseerd bent in de functie, en hoe jouw vaardigheden en werkervaring aansluiten bij de functie-eisen. Houd de toon formeel, maar persoonlijk.
- Benader de werkgever. Via een connectie geïntroduceerd worden bij een werkgever werkt vaak (veel) beter dan enkel online solliciteren. Dus ken je iemand die het bedrijf kent? Maak daar dan gebruik van. Ook raden we je aan om je sollicitatie op te volgen met een e-mail of een telefoontje, om je interesse te bevestigen.
Als je rekening houdt met de bovenstaande punten, wordt de kans een stuk groter dat je op gesprek mag komen, en die leuke baan kan bemachtigen!
Hoe bereid je een sollicitatiegesprek voor?
Yessss, je mag op sollicitatiegesprek komen! 💃 Hoe zorg je ervoor dat je een positieve indruk achterlaat en je je droombaan bemachtigt? Met deze tips kun je jezelf goed voorbereiden op een sollicitatiegesprek.
- Leer het bedrijf kennen. Doe onderzoek naar de organisatie en de sector. Wat zijn de belangrijkste diensten, producten, ontwikkelingen, en trends van het bedrijf? Probeer ook iets te weten te komen over de bedrijfscultuur. Is het bijvoorbeeld een formele en georganiseerde organisatie, of is de sfeer informeel en losjes? Hoe meer je weet, hoe groter de kans dat je goed geïnformeerd en passend overkomt.
- Bereid je antwoorden voor op standaardvragen zoals “Wat zijn jouw sterke en zwakke punten?” en “Waarom wil je hier werken?”. Bedenk van tevoren welke voorbeelden je hierbij kunt geven en welke van jouw vaardigheden en prestaties je zeker even onder de aandacht moet brengen.
- Zorg ervoor dat je vloeiend kunt communiceren in de taal van het gesprek, in dit geval meestal Frans of Engels. Kennis van (Marokkaans-)Arabisch is een pluspunt, maar niet altijd noodzakelijk.
- Kleed en gedraag je gepast. In Marokko zijn zakelijke outfits over het algemeen formeler dan hier. Zorg ervoor dat je nette, professionele draagt voor je sollicitatiegesprek. Ook als het gesprek online plaatsvindt, wat waarschijnlijk het geval is. Daarnaast worden respect en beleefdheid erg gewaardeerd.
- Houd je lichaamstaal in de gaten. Een zelfverzekerde houding en oogcontact helpen je om een positieve indruk te maken tijdens het gesprek.
- Stel slimme vragen over het bedrijf en de functie. Bijvoorbeeld, praat over de toekomstplannen van het bedrijf en de groeimogelijkheden. Zo toon je interesse en betrokkenheid.
Het is normaal om een beetje tegen een sollicitatiegesprek op te zien. Zorg er gewoon voor dat je jezelf goed voorbereid. Hoe meer je het gevoel hebt dat je de sollicitatie ‘in je vingers’ hebt, hoe minder zenuwachtig je zult zijn.
Salaris in Marokko
De salarissen in Marokko lopen enorm uiteen, en hangen onder andere af van de sector waarin je werkt, de ervaring die je hebt, de locatie van de onderneming (in de stad of op het platteland), en of het om een lokale of internationale werkgever gaat. Mensen die bijvoorbeeld werken in Marokko voor een Nederlands bedrijf, verdienen gemiddeld gezien meer dan mensen die voor een lokale, Marokkaanse onderneming werken.
Het gemiddelde loon lag in 2024 rond de MAD 10.000-12.000 per maand. Dat komt neer op ongeveer €935 – €1.120. Het minimumloon is in 2025 met 5% gestegen en bedraagt nu MAD 3.045 (€292). Voor mensen die in de landbouw werken is het minimumloon lager, namelijk MAD 2.255 (€216).
Inkomstenbelasting in Marokko
Mensen die wonen en werken in Marokko moeten in Marokko inkomstenbelasting betalen. De Marokkaanse inkomstenbelasting is volgens een progressief stelsel geregeld. Dat betekent dat het percentage dat je moet afdragen stijgt naarmate je meer verdient. 💰 In Marokko zien de schijven voor de inkomstenbelasting er als volgt uit.
Inkomen op jaarbasis:
- Minder dan MAD 30.000: 0% (vrijstelling)
- Tussen MAD 30.001 en 50.000: 10%
- Tussen MAD 50.001 en 60.000: 20%
- Tussen MAD 60.001 en 80.000: 30%
- Tussen MAD 80.001 en 180.000: 34%
- Boven MAD 180.000: 38%
De grootste industrieën/sectoren in Marokko
In welke industrieën/sectoren zijn er volop banen en groeimogelijkheden te vinden? De economie van Marokko draait met name op de volgende sectoren.
De landbouw vormt de ruggengraat van de Marokkaanse economie. Marokkaanse olijven, citrusvruchten, en arganolie zijn erg gewild en maken een aanzienlijk deel uit van de export van Marokko.
De rijke cultuur, prachtige natuur, en eeuwenoude steden van Marokko trekken jaarlijks miljoenen toeristen naar het land. Toerisme is één van de hardst groeiende economische sectoren van Marokko.
Ook de textielsector groeit en bloeit in Marokko. Het land kent een lange en rijke geschiedenis van ambachtelijk handwerk, maar de Marokkaanse kledingindustrie gaat ook met de tijd mee, waardoor er nog steeds veel mensen in deze sector werken.
Daarnaast is Marokko één van de grootste producenten van fosfaat ter wereld. Fosfaat wordt onder andere gebruikt voor de productie van kunstmest. Mijnbouw en fosfaatproductie zijn dan ook belangrijk voor de Marokkaanse economie.
Tot slot heeft Marokko ambitieuze plannen met duurzame energie. Het land wil de leider worden op het gebied van hernieuwbare energie in Afrika.
De populairste banen voor Nederlanders in Marokko
Wat voor banen zijn populair onder Nederlanders die gaan werken in Marokko?
- Software-ontwikkelaar/programmeur: Met name in Casablanca en Rabat vind je veel bedrijven in de tech-industrie, en dus een grote vraag naar programmeurs die frontend en/of backend-taken kunnen uitvoeren.
- Meertalige klantenservice-medewerker: Internationale bedrijven met callcenters in Marokko zijn altijd op zoek naar meertalige medewerkers die (onder andere) vloeiend Nederlands of Vlaams spreken.
- Marketing manager/digital marketeer: Zet marketingcampagnes op en optimaliseer de digitale verkoopstrategieën van een Nederlands of Belgisch bedrijf dat actief is in Marokko.
- Docent Engels/Frans: Als je de juiste kwalificaties en talenkennis hebt om in een internationale school of talencentrum te werken, zijn er in Marokko genoeg mogelijkheden om als docent aan de slag te gaan.
- Hotelmanager / tourism manager: Er komen jaarlijks miljoenen toeristen naar Marokko, dus er is constant vraag naar (meertalige) mensen die hotels, resorts, en reisorganisaties kunnen beheren.
- Salesmanager: Met name in de farmaceutische en consumentengoederen-sector kun je in Marokko als salesmanager aan de slag. Samen met je collega’s breid je de markt internationaal uit en werk je aan nieuwe verkoopstrategieën.
Werkomstandigheden in Marokko
Net zoals in Nederland, verschillen de werkomstandigheden in Marokko per sector en per organisatie.
Werken in Marokko betekent vaak fulltime werken, en de standaard werkweek bedraagt 44 uur, verdeeld over vijf of zes dagen. De meeste bedrijven in stedelijke gebieden hanteren werkdagen van 09:00 uur tot 18:00 uur, met soms een lange lunchpauze tussendoor.
Werknemers krijgen minimaal 18 dagen betaald verlof per jaar, naast de 13 nationale feestdagen van Marokko, zoals Eid al-Fitr en Eid al-Adha.
Hoe is de werkhouding in Marokko?
De werkhouding in Marokko draait om relaties en om het respecteren van de hiërarchie op de werkvloer. Bij het zakendoen ligt de focus op de persoonlijke connectie, het vertrouwen in elkaar, en goede communicatie.
De werkcultuur in Marokko is vaak een stuk formeler dan we in Nederland gewend zijn. Vooral in traditionele organisaties wordt van werknemers verwacht dat ze respect hebben voor autoriteit, en voor beslissingen die van hun werkgevers en managers komen. In modernere sectoren, zoals de tech-sector, wordt de werkcultuur steeds flexibeler en minder hiërarchisch.
Hoe werkt emigreren naar Marokko?
Zin in een avontuur? Emigreren naar Marokko biedt je de kans om een nieuw leven te beginnen in een totaal ander land. Maar hoe werkt verhuizen naar Marokko precies? Hoe kom je bijvoorbeeld aan een werkvergunning, en aan een Marokkaanse bankrekening? 🤔 Hier vertellen we je alles over emigreren naar Marokko.
Hoe kom ik aan een vergunning om te mogen werken in Marokko?
Mensen zonder de Marokkaanse nationaliteit hebben een werkvergunning nodig om te mogen werken in Marokko. Hoe kom je aan die werkvergunning?
- Toeristenvisum. Nederlanders mogen 90 dagen in Marokko verblijven zonder visum. Als je langer in Marokko wilt blijven, en/of als je in Marokko wilt werken, moet je overstappen op een werkvergunning. Maar soms zijn die 90 dagen de eerste stap.
- Werkvergunning. Je kunt pas een werkvergunning krijgen als je een baan hebt gevonden. Je werkgever moet namelijk aantonen dat jouw positie niet kan worden vervuld door een Marokkaanse werknemer. De meeste werkgevers helpen dan ook met het aanvragen van een werkvergunning.
Het aanvragen van een werkvergunning vergt wat tijd en papierwerk, maar met hulp van je werkgever en een goede planning kom je er doorheen.
Wat kost het om te leven in Marokko?
In het algemeen kost het leven in Marokko minder dan in Europa. Natuurlijk hangen de uiteindelijke kosten voor levensonderhoud af van de plek waar je gaat wonen en je levensstijl. In de betere wijken van Rabat en Casablanca liggen de huurprijzen bijvoorbeeld hoger dan in andere delen van Marokko.
Als je vooral lokale producten koopt, zul je merken dat je dagelijkse boodschappen erg betaalbaar zijn. Per persoon ben je in Marokko ongeveer 1.500 MAD (€140) per maand kwijt aan boodschappen.
Een maaltijd in een gemiddeld restaurant kost tussen de 50 en 100 MAD (€4,80 – €9,60), dus ook dat is niet duur.
Voor een busritje ben je maar 4 tot 6 MAD kwijt (ongeveer €0,50) en een rit met de taxi kost in de meeste steden hooguit 20 MAD.
Kortom, voor expats biedt werken in Marokko de mogelijkheid om een goed en lekker leventje te leiden, voor minder geld dan in West-Europese landen.
Hoe kom ik aan een Marokkaanse bankrekening?
Het is niet moeilijk om een Marokkaanse bankrekening te openen. Wel zijn er een paar vereisten waar je rekening mee moet houden, en stappen die je moet volgen.
Expats kunnen in Marokko kiezen uit verschillende lokale banken, zoals Attijariwafa Bank, BMCI, en Banque Populaire. Deze banken bieden vaak meerdere soorten rekeningen aan, zoals betaalrekeningen en spaarrekeningen. Aan die rekeningen zijn soms maandelijkse kosten en eisen (zoals het minimale saldo dat erop mag staan) verbonden, . Het is dus een goed idee om van tevoren het aanbod van de verschillende banken met elkaar te vergelijken, en te kijken welke het beste bij jou past.
Heb je een keuze gemaakt? Ga dan naar de bank van jouw keuze, en neem de volgende documenten mee:
- Een geldig identiteitsbewijs.
- Een bewijs van verblijf, bijvoorbeeld een huurcontract of een verklaring van je werkgever.
- Een bewijs van inkomen, bijvoorbeeld je arbeidscontract of salarisstrook.
- Een belastingidentificatienummer (bij sommige banken).
Het hele proces van het openen van een bankrekening kan een paar dagen in beslag nemen. Zodra je rekening aangemaakt is, krijg je een bankpas, en kun je gebruik maken van de online diensten van je bank. Op die manier wordt je (financiële) leven in Marokko een stuk eenvoudiger.
Voordelen van werken in Marokko
✅ Het zalige klimaat, met veel zonuren
✅ De Marokkaanse economie groeit 📈
✅ Weinig structuur, minder regels
✅ Ook op de werkvloer heerst er meestal een relaxte sfeer
✅ Tijdens en na je werk genieten van heerlijke Marokkaanse gerechten
Werken in Marokko: openstaande vacatures
Zie jij het helemaal zitten om te gaan werken in Marokko? Wil je jouw internationale carrière van een mooie, avontuurlijke start voorzien? Registreer je dan nu bij ons. Wij helpen je aan een leuke baan in het zonovergoten Marokko.
[form]
Heb jij eerst nog wat vragen over wonen in Marokko? Kijk dan op onze Wonen in Marokko pagina. Lees de veelgestelde vragen hieronder, of neem contact met ons op door te mailen naar info@werkeninhetbuitenland.com of te bellen naar +31 (0)85 808 1134.
Wil je liever een andere locatie? Bekijk dan eens onze pagina’s over werken in Spanje ,wonen in Spanje, werken in Portugal en wonen in Portugal.
Veelgestelde vragen over werken in Marokko
Mag ik zomaar gaan wonen en werken in Marokko?
Ja, dat mag. Wel zijn er een paar voorwaarden. Voor een verblijf langer dan 90 dagen heb je een verblijfsvergunning nodig, en om in Marokko te mogen werken heb je een werkvergunning nodig, die vaak door de werkgever wordt aangevraagd. Hoe het proces van een verblijfs-/werkvergunning aanvraag er precies uitziet, en hoe lang het duurt, is afhankelijk van je nationaliteit en de sector waarin je gaat werken.
Kan je als Nederlander in Marokko wonen?
Nederlanders mogen sowieso 90 dagen in Marokko verblijven zonder visum. Wil je langer dan drie maanden blijven? Dan heb je een verblijfsvergunning nodig. Die kun je aanvragen bij de lokale autoriteiten. Om een verblijfs-/werkvergunning te kunnen krijgen, moet je vaak bepaalde documenten kunnen overhandigen, zoals een bewijs van inkomen of werk in Marokko, en een huur- of koopcontract.
Ik wil gaan werken in Marokko. Hoe kom ik aan een werkvergunning?
Je kunt een werkvergunning krijgen als je een baan in Marokko hebt gevonden. Je werkgever moet namelijk eerst aantonen dat jouw positie niet kan worden vervuld door een Marokkaanse werknemer. De meeste werkgevers zullen je dan ook helpen met het aanvragen van een werkvergunning.
Is er genoeg werk in Marokko?
In een aantal sectoren, zoals toerisme, landbouw, textiel, en IT, is er zeker genoeg werk te vinden in Marokko. Vooral in steden zoals Casablanca en Tanger. Buitenlandse investeringen zorgen ervoor dat de werkgelegenheid in Marokko verder toeneemt.
Wat is het gemiddelde loon in Marokko?
Het gemiddelde loon lag in 2024 rond de MAD 10.000-12.000 per maand. Dat komt neer op ongeveer €935 – €1.120.
Hoeveel belasting moet je in Marokko betalen?
De Marokkaanse inkomstenbelasting kent een progressief stelsel. Hoe meer je verdient, hoe meer inkomstenbelasting je betaalt. Er zijn zes belastingschijven, oplopend van 0% naar 38%. Meestal houdt de werkgever deze belasting in op het salaris, maar als zelfstandige moet je de inkomstenbelasting zelf betalen. Houd er rekening mee dat de inkomstenbelasting niet de enige belasting is die de kosten van levensonderhoud beïnvloedt. Zo is er in Marokko bijvoorbeeld ook een belasting op onroerend goed.
Hoeveel geld heb je nodig om in Marokko te leven?
In Marokko zijn de kosten van levensonderhoud relatief laag. Afhankelijk van je levensstijl en locatie, heb je in Marokko aan €800 tot €1.500 per maand genoeg om comfortabel te kunnen leven. In grote steden zoals Casablanca, Marrakesh en Tanger liggen de kosten hoger dan op het platteland.