Werken in Spanje

Klinkt werken in Spanje als muziek in jouw oren? Dat snappen wij helemaal! Of je nu wilt werken in Spanje voor een Nederlands bedrijf, of in een Spaans hotel of restaurant, Spanje heeft alles in huis voor een onvergetelijk avontuur. Hier kun je, als je klaar bent met werken, genieten van zonovergoten stranden, verrukkelijk (en betaalbaar) eten, en het bruisende Spaanse nachtleven. Zo ziet je work-life balance er opeens een stuk zonniger en relaxter uit. Op deze pagina lees je alles wat je moet weten over werken in Spanje.
Werken in Spanje: Madrid, Barcelona, Valencia, en Malaga
Voordat je gaat wonen en werken in Spanje, is het goed om even op een rijtje te zetten wat je precies zoekt. Wil je liever werken in de hoofdstad? Of ga je toch liever voor een Spaanse stad aan de kust? Steden zoals Madrid, Barcelona, Valencia, en Malaga hebben elk een eigen karakter, met de bijbehorende voor- en nadelen, kansen, en uitdagingen. Deze hebben we hieronder voor je op een rijtje gezet.
Madrid: het economische hart van Spanje
Madrid, de hoofdstad en de grootste stad van Spanje, ligt in het centrum van het land. Dit maakt deze stad minder geschikt voor strandliefhebbers. Daarnaast is het klimaat er iets warmer dan aan de kust. Maar, daar staat zeker wat tegenover!
Madrid is namelijk een belangrijk economisch centrum in Europa en de standplaats van veel internationale organisaties, financiële instellingen, en grote bedrijven. Als je gaat werken in Madrid, kom je terecht in een bedrijvige omgeving met veel carrièremogelijkheden in bijvoorbeeld de zakelijke dienstverlening of de financiële- of culturele sector.
Daarnaast heeft de stad ook een hele gezellig en sociale kant. In de stad barst het namelijk van de leuke restaurants, barretjes, en culturele evenementen.
Het tempo en de energie van Madrid liggen wat hoger dan in andere Spaanse steden, maar juist dát kan de uitdaging zijn die je stimuleert om zowel professioneel als persoonlijk te groeien.
Temperatuur: in augustus overdag gemiddeld 31 °C, in januari 10 °C.
Aantal inwoners: ca. 3,3 miljoen
Toeristisch: ⭐⭐⭐⭐
Barcelona: een bruisende stad vol kunst en cultuur
Barcelona ligt aan de Middellandse Zee, en heeft – naast een heerlijk mediterraan klimaat en mooie stranden – ook veel te bieden op het gebied van cultuur, architectuur, en innovatie. Dit maakt dat er veel internationale bedrijven (en dus banen) te vinden zijn in sectoren zoals toerisme, design, en technologie. Het zorgt er ook voor dat de kosten voor levensonderhoud hier iets hoger liggen dan op de minder populaire plekken in Spanje.
Maar, daar krijg je ook een heleboel voor terug: de artistieke en relaxte sfeer, de prachtige gebouwen, stranden, parken, en de mogelijkheid om mensen van over de hele wereld te ontmoeten.
Temperatuur: in augustus overdag gemiddeld 28 °C, in januari 13 °C.
Aantal inwoners: ca. 1,6 miljoen
Toeristisch: ⭐ ⭐ ⭐ ⭐ ⭐
Valencia: innovatie en ontspanning
Wil je een stad met evenveel mogelijkheden als Barcelona of Madrid, maar zónder de drukte? Dan is Valencia een geweldig alternatief. Valencia staat bekend om haar innoverende en ontspannen vibe. Je vindt er zowel moderne als historische gebouwen, en er gebeurt veel op wetenschappelijk en technologisch gebied. Foodies opgelet: in deze stad vind je de beste paella van het hele land! Ga ook zeker eens het spectaculaire gebouw ‘Stad van Kunsten en Wetenschappen’ bekijken. Verder biedt Valencia een mild klimaat, mooie stranden, en alle voordelen van een stad die in opkomst is. Je zult de Spaanse taal hier wat meer nodig hebben dan in de grotere steden, maar dankzij de relatief lage kosten voor levensonderhoud kan je zeker geld overhouden voor een leuke taalcursus. Bovendien vind je er een groeiende expat-gemeenschap, en de lokale bevolking is erg vriendelijk.
Temperatuur: in augustus overdag gemiddeld 26 °C, in januari 12 °C.
aantal inwoners: ca. 790.000
Toeristisch: ⭐⭐⭐
Malaga: het hart van Andalusië
Ook Malaga, in het zuiden van Spanje, ligt aan de Middellandse Zee. En het beste van allemaal? De zon schijnt hier ongeveer 300 dagen per jaar! De stad staat bekend om haar mooie en lange stranden, boeiende geschiedenis, en bruisende nachtleven. De Moorse invloeden en het warme klimaat maken van Malaga een enerverende stad. Ben je een liefhebber van kunst en cultuur? Malaga heeft ruim 30 musea, en het is de geboortestad van Picasso! Maar ook voor natuurliefhebbers heeft deze stad (en de rest van Andalusië) veel te bieden. Het leven in Malaga kost minder dan in Madrid en Barcelona. Ook kan het in het hoogseizoen wat drukker worden in deze stad. Maar zeg nou zelf, dat is toch niet meer dan logisch?
Temperatuur: in augustus overdag gemiddeld 27 °C, in januari 13 °C.
Aantal inwoners: ca. 580.000
Toeristisch: ⭐⭐⭐⭐
Als Nederlander aan de slag in Spanje, hoe werkt dat?
Ben je een EU-burger? Dan hebben we goed nieuws! EU-burgers hebben namelijk geen werkvergunning nodig om te werken in Spanje. Wat dat betreft is het heel makkelijk om als Nederlander in Spanje aan de slag te gaan. Dus, pak deze kans om je zakelijke skills te vergroten en je tegelijkertijd onder te dompelen in de Spaanse cultuur.
En hoe zit het met de taal? Over het algemeen kun je je met Engels prima redden, zeker binnen internationale bedrijven. Toch raden we je aan om (wat) Spaans te leren als je gaat werken in Spanje. Je zult merken dat het je helpt op het werk, maar vooral in het dagelijks leven.
Er wonen veel expats in Spanje. Vooral in steden zoals Madrid, Barcelona, en Valencia, maar ook op andere plekken. Je zult dus niet de enige zijn die op zoek is naar nieuwe sociale contacten, en die misschien (nog) geen Spaans spreekt.
De balans tussen werk en privé is in Spanje vaak beter dan in Nederland. Je krijgt meer vakantiedagen en dus meer vrije tijd. Deze tijd kun je gebruiken om nieuwe vrienden te ontmoeten en van smakelijke tapas te genieten onder de Spaanse zon.
En daar krijg je genoeg geld voor. Want ja, in Spanje verdienen mensen over het algemeen minder dan in Nederland, maar het leven kost er ook veel minder. Onder de streep houd je dus genoeg over om er lekker van te kunnen leven.
Je kan overigens werken in Spanje voor een Nederlands bedrijf. Er zijn daar namelijk genoeg bedrijven gevestigd die Nederlandse roots hebben of nauw samenwerken met Nederlandse bedrijven.
Hoe vind je een baan in Spanje?
Droom jij ervan om te wonen en werken in Spanje? Voor Nederlanders is een baan vinden in Spanje niet zo moeilijk als dat je denkt. Met de volgende tips en informatie kun je die droom werkelijkheid maken.
Waar vind ik werk in Spanje?
Er zijn verschillende manieren om werk te vinden in Spanje.
- Schakel je netwerk in. Bezoek workshops, evenementen, en meetups in jouw vakgebied. Daarnaast kan je je aanmelden bij Facebook-groepen voor expats en werkzoekenden in Spanje. Een goed netwerk maakt een wereld van verschil, ook in Spanje. ‘Via via’ is nog steeds één van de beste manieren om aan tips en voorkennis te komen. En wist je dat je ook vaak kunt werken in Spanje voor een Nederlands bedrijf? Onderschat dus ook je Nederlandse netwerk niet.
- Gebruik online job portals. Oftewel websites waar vacatures in Spanje op te vinden zijn. Denk daarbij bijvoorbeeld aan LinkedIn, Indeed, en InfoJobs. Hier vind je banen bij allerlei organisaties en in allerlei sectoren. Als je dat nog niet gedaan hebt, maak dan simpelweg een profiel aan en voeg je cv toe. Daarna is het een kwestie van je profiel up-to-date houden en op tijd reageren op interessante vacatures.
- Schrijf je in bij een uitzendbureau of recruitment agency. Via ons kan je verschillende leuke banen vinden in Spanje. Meld je aan via het formulier onderaan op deze pagina en een van onze recruiters neemt zo snel mogelijk contact met je op voor een vrijblijvend gesprek.
- Word freelancer en/of ga remote werken. Op platforms zoals Upwork, Fiverr, en Remote.co, vind je klussen die je overal ter wereld kunt uitvoeren, dus ook vanuit Spanje.
Ben je al in Spanje? Bekijk dan ook zeker de volgende mogelijkheden.
- Lokale kranten en banenmarkten. Misschien vind je wel een leuke baan in een Spaanse krant of op een banenmarkt in jouw regio. Een bijkomend voordeel van een banenmarkt is dat je direct een praatje kunt maken met mensen die voor ‘jouw’ potentiële nieuwe werkgever werken.
- Lokale bedrijven en multinationals. In sommige sectoren (zoals de horeca) kun je gewoon ergens binnenwandelen en vragen of ze werk voor je hebben. Je kunt ook een kijkje nemen op hun website. Grote multinationals met vestigingen in Spanje hebben regelmatig vacatures voor internationale werknemers.
- Support voor expats. In Spanje kun je diverse organisaties en diensten vinden speciaal voor expats. Deze zijn er om hen te helpen bij hun zoektocht naar een baan. Belgen kunnen bijvoorbeeld terecht bij de Kamer van Koophandel van België en Luxemburg in Spanje.
Hoe solliciteer ik naar een baan in Spanje?
Heb je een interessante vacature gevonden? Dan moet je, tenzij anders aangegeven, jouw cv en motivatiebrief in het Engels schrijven.
Maak je cv kort en bondig, en zorg voor een overzichtelijk geheel. In Spanje volgt een cv meestal het zogeheten Europass-formaat, met daarin je persoonlijke gegevens, werkervaring, opleidingen, en vaardigheden.
Daarnaast zul je meestal ook een motivatiebrief moeten schrijven. Laat in die brief duidelijk merken waarom de organisatie of het bedrijf jou aanspreekt, en waarom jouw persoonlijkheid, werkervaring en talenten jou geknipt maken voor de functie waarop je solliciteert. Ook is het belangrijk om de brief op een formele en beleefde manier te beginnen én af te sluiten.
Hoe kan ik me voorbereiden op het sollicitatiegesprek?
Mag je op sollicitatiegesprek komen? Yesss! Goed gedaan! Met deze adviezen hengel jij die baan binnen en kan je aan de slag in Spanje.
Ten eerste. Doe je research. 🔍 Zorg ervoor dat je weet wat de missie en visie van het bedrijf is. Wat zijn hun belangrijkste waarden? Aan welke projecten werken ze op dit moment? En welke doelen hebben ze voor ogen? Hoe meer je al over het bedrijf weet, hoe duidelijker je laat zien dat je oprecht geïnteresseerd bent, en dat je je (huis)werk goed doet.
Oefen alvast je antwoorden op vragen die je sowieso gaat krijgen, zoals: “Nou, vertel eens, wie ben jij?“ en “Waarom denk jij dat je geschikt bent voor deze functie?”. Zorg ervoor dat je concrete voorbeelden kunt geven die jouw verhaal extra overtuigend maken.
Trek een passende, professionele outfit aan en wees op tijd. Ook je lichaamstaal is belangrijk, want daarmee kun je vertrouwen en enthousiasme uitstralen. Maak regelmatig oogcontact, zorg ervoor dat je rechtop zit, en geef een stevige handdruk.
Luister goed naar de vragen die je krijgt, en denk gerust een paar tellen na voordat je antwoord geeft. Als de interviewer aan het woord is, toon je begrip door te reageren op wat er gezegd wordt, of door te knikken.
We weten dat een sollicitatiegesprek spannend kan zijn, maar probeer tijdens het gesprek positief en enthousiast te blijven. Laat duidelijk merken dat je geïnteresseerd bent in de functie en in het bedrijf, en dat jij een leuke en geschikte aanvulling bent voor het team.
Vergeet ook niet om vragen te stellen tijdens het gesprek. Bereid van tevoren al wat vragen voor. Zo laat je merken dat je interesse hebt in het bedrijf en in de functie, en tegelijkertijd helpt het jou misschien aan het antwoord op de vraag: “Is dit echt wat ik wil/zoek?”.
En ook niet onbelangrijk: vertrouw op jezelf en je voorbereiding. Als het je lukt om tijdens het sollicitatiegesprek kalm en zelfverzekerd te blijven, heb je al een voorsprong op de mensen die zich al badend in het zweet een weg door het interview hakkelen. Maar weet ook dat een beetje spanning alleen maar goed is; de meeste mensen presteren juist beter met wat zenuwen.
Salaris in Spanje
Het gemiddelde salaris in Spanje is ongeveer €2.033 bruto per maand.
In steden zoals Madrid en Barcelona ligt het salaris meestal wat hoger, en ook mensen die in de financiële of technische sector werken verdienen vaak meer dan dat. Het gemiddelde loon van mensen die in de horeca en het toerisme werken, is juist meestal wat lager.
Het maakt ook uit of je werkt voor een lokaal, Spaans bedrijf, of dat je bijvoorbeeld werkt in Spanje voor een Nederlands bedrijf.
Veel werknemers in Spanje krijgen trouwens, naast hun salaris, ook bonussen, maaltijdcheques, een 13e maand, en/of bijvoorbeeld uitgebreidere zorgvoorzieningen. Houd die secundaire arbeidsvoorwaarden dus goed in de gaten!
Inkomstenbelasting in Spanje
Hoeveel inkomstenbelasting je in Spanje betaalt, hangt (net als in Nederland) af van je inkomen. Spanje heeft een progressief belastingstelsel. Met andere woorden: hoe meer je verdiend, hoe meer belasting je moet betalen.
- Tot €12.450: 19%.
- €12.450 tot €20.200: 24%.
- €20.200 tot €35.200: 30%.
- €35.200 tot € 60.000: 37%.
- Boven €60.000: 45%.
Naast deze landelijke belastingtarieven kent Spanje ook regionale belastingen. Die regionale belastingen verschillen, uiteraard, per regio, en kunnen de totale belastingdruk verhogen.
Wat zijn de grootste werksectors in Spanje?
Misschien denk je bij Spanje vooral aan toerisme, maar dat is zeker niet de enige optie. In welke sector je ook aan de slag wilt, Spanje biedt volop kansen!
Zo heeft Spanje bijvoorbeeld een levendige mode-industrie. Veel internationaal bekende merken en ontwerpers hebben Spaanse roots, en zijn die roots niet vergeten!
Zie jij juist een culinaire carrière voor je? 👨🍳 In Barcelona en Madrid kun je lekker aan de slag.
En ook op het gebied van baanbrekende technologieën en duurzame energie gebeurt er momenteel van alles in het land.
Kortom, als je wilt werken in Spanje, dan is er vast wel een baan te vinden die op jouw lijf geschreven is.
De populairste banen in Spanje voor Nederlanders
Wat voor banen zijn populair bij Nederlanders die in Spanje werken? Natuurlijk varieert het antwoord per seizoen, economische sector, en regio, maar over het algemeen zijn deze functies erg gewild:
- Hotelreceptionist(e) – vooral op toeristische plekken zoals Barcelona en Madrid.
- Live croupier – in casino’s en online gokbedrijven.
- Ober – in restaurants en cafés, vooral langs de kust en in toeristische gebieden.
- Gids – in historische steden en bij toeristische trekpleisters.
- Salesmedewerker – ga aan de slag voor bedrijven als salesmedewerker, en word een echte salestijger!
- Softwareontwikkelaar – in de groeiende tech-sector, vooral in steden als Barcelona en Madrid.
- Leraar Engels als vreemde taal (TEFL) – in taalscholen en bedrijven in grote steden.
- Vertaler – voor bedrijven en organisaties met internationale klanten.
- Klantenservice-medewerker – voor internationale bedrijven en callcenters.
- Commercieel medewerker – voor bedrijven die verkoopactiviteiten en zakelijke relaties beheren.
Ben je benieuwd naar ons aanbod aan banen in Spanje? Meld je dan aan via het formulier onderaan op deze pagina en een van onze recruiters neemt dan zo snel mogelijk contact met je op voor een vrijblijvend gesprek.
Werkomstandigheden in Spanje
Als je gaat werken in Spanje, ziet je dagelijkse leven er waarschijnlijk wat relaxter uit als in Nederland. Net zoals in Nederland, loopt de werkweek meestal van maandag tot en met vrijdag, maar in veel regio’s is de Spaanse siësta nog niet vergeten! Dat levert jou waarschijnlijk een extra lange lunchpauze op.
Ook over je vakantiedagen hoef je je geen zorgen te maken. Mensen die in Spanje werken hebben recht op minstens 22 betaalde vakantiedagen per jaar. En dat is exclusief nationale feestdagen! 😎
Binnen de tech-industrie en in stedelijke gebieden wordt flexibel werken en thuiswerken steeds gebruikelijker.
En wat betreft sociale zekerheid, pensioenbijdragen, en gezondheidszorg in Spanje? In de meeste gevallen zorgt je werkgever daar gewoon voor.
Hoe is de werkhouding in Spanje?
De meeste Spanjaarden hebben een werkhouding die zowel ontspannen als zorgvuldig is. Ze werken hard, en genieten van het leven.
- De werktijden zijn flexibel. Op tijd komen is belangrijk, maar van hoe laat tot hoe laat je precies werkt, valt meestal te bespreken. Werkdagen beginnen vaak later dan bij ons, en eindigen in de avond. Tussendoor vindt er in sommige delen van Spanje een siësta plaats, oftewel een lange lunchpauze.
- Een fijne work-life balance. In Spanje hebben mensen relatief veel vakantiedagen en feestdagen. Ze werken stevig door, maar weten ook dat er meer in het leven is.
- Samenwerken is belangrijk. Op de Spaanse werkvloer moet je een echte teamplayer zijn. Je zult veel samenwerken en communiceren met je collega’s, en er wordt van je verwacht dat je bijdraagt aan een toegewijd en gezellig team.
Je werkrelaties zijn cruciaal. Maak dus regelmatig een praatje met je teamgenoten en andere collega’s. Natuurlijk, je resultaten zijn belangrijk, maar het creëren van een leuke sfeer op het werk is dat net zo goed.
Aan het werk in de Spaanse horeca
Op zoek naar een leuke baan in het buitenland voor tijdens de zomervakantie? Langs de Spaanse kust kun je in de zomermaanden volop werk vinden.
Als je van aanpakken weet, flexibel en sociaal bent, en openstaat voor een mooie uitdaging op een zomerse plek, denk dan eens aan een baan in de horeca in Spanje. Vooral als je meerdere talen spreekt, zoals Engels, Spaans, Duits en/of Italiaans. Dan staan hotels, restaurants, cafés, campings en discotheken in toeristische plaatsen echt om je te springen!
Zie jij het wel zitten om een tijdje in de Spaanse horeca te werken? Als serveerster, kok, animator/entertainer, campingmedewerker, of receptioniste? Meld je dan aan voor een overzicht van onze horeca banen in Spanje.
Emigreren naar Spanje
Wonen en werken in Spanje betekent dat je emigreert naar Spanje. Maar wat houdt dat eigenlijk in? Is het moeilijk om je in Spanje te vestigen? Welke mogelijkheden en uitdagingen zijn er? Je leest het hier.
Hoe kom ik aan een visum om in Spanje te mogen werken?
Ben je een EU-burger? Dan heb je geen speciaal visum nodig om in Spanje te werken. Je hoeft alleen maar naar Spanje te verhuizen, je in te schrijven bij de plaatselijke overheid, een NIE (Número de Identificación de Extranjero) aan te vragen, en je kunt aan de slag.
Als je niet uit de EU komt, wordt het een ingewikkelder verhaal. In dat geval heb je meestal een visum nodig om in Spanje te mogen wonen en werken. Welk visum dat precies is, hangt af van je situatie. Het meest populaire visum voor mensen die werken in Spanje is het arbeidsvisum. Dat visum krijg je alleen als een Spaans bedrijf je een baan heeft aangeboden voordat je naar Spanje verhuist.
Daarnaast zul je ook een verblijfsvergunning moeten aanvragen als je langer dan 90 dagen in Spanje wilt blijven. Die aanvraag kost meestal best wat tijd en papierwerk, dus zorg ervoor dat je dit op tijd regelt, en laat je goed informeren over de voorwaarden.
Tot slot: het visumbeleid en de immigratiewetten kunnen veranderen, dus houd jezelf op de hoogte van eventuele wijzigingen.
Hoe open ik een bankrekening in Spanje?
In het algemeen kunnen EU-burgers vrij makkelijk een bankrekening openen in Spanje. Om als EU-burger een Spaanse bankrekening te openen, heb je namelijk alleen maar een geldig identiteitsbewijs nodig waarop te zien is dat je in Spanje woont. Dit kan bijvoorbeeld je verblijfsvergunning of NIE (Número de Identificación de Extranjero) zijn.
Soms vragen banken daarnaast nog aanvullende documenten, zoals een bewijs van je adres (bijv. je huurcontract of energierekening). Het is een goed idee om, voordat je naar de bank gaat, contact op te nemen met de bank en te vragen welke documenten zij van jou nodig hebben.
Wat kost het om in Spanje te leven?
Kort samengevat liggen de kosten voor levensonderhoud in Spanje best laag, zeker vergeleken met andere Noordwest-Europese landen. Al maakt het, net zoals in Nederland, wel uit of je bijvoorbeeld in een populaire stad woont of niet.
In steden zoals Barcelona en Madrid is het leven duurder dan op andere plaatsen in Spanje. Als je een appartement wilt huren in het centrum van Barcelona of Madrid, zul je maandelijks een wat hoger bedrag moeten betalen. Maar ga je wat meer buiten het centrum wonen, dan worden de huurprijzen meteen wat vriendelijker.
Spanje biedt voor iedereen wat wils, ook als je weinig — of juist veel — te besteden hebt. Je kunt je kosten voor levensonderhoud bijvoorbeeld laag houden door lekkere verse, lokale producten te kopen op de plaatselijke markt, óf je kunt uit eten gaan in een fancy restaurant (maar daar hangt natuurlijk een prijskaartje aan). Hoe dan ook, meestal is het eten en drinken in Spanje goedkoper dan in Nederland. Vergeet jezelf dus niet af en toe te trakteren op wat tapas. 😉
En, voor niets gaat de zon op! Als je naar Spanje emigreert, krijg je gratis een heleboel zonnige dagen. Een dagje aan het strand of een picnic in het park hoeft niet veel te kosten.
Wil je graag meer informatie over emigreren naar Spanje? Bekijk dan ons andere blog over wonen in Spanje.
Voordelen van werken in Spanje
Wat zijn de grootste voordelen van wonen en werken in Spanje? We zetten ze hier voor jou op een rijtje.
✅ Het warme klimaat: lekker veel zonuren! 😎
✅Gezellig buitenleven op de terrassen, stranden, …
✅ Relatief veel vakantiedagen en nationale feestdagen
✅ De balans tussen leven en werken neigt meer naar “leven” dan in Noordwest-Europa
✅ Samenwerken met Spanjaarden, die over het algemeen vriendelijk, gastvrij, en ruimdenkend zijn
Werken in Spanje: openstaande vacatures
Zie jij het wel zitten om te gaan wonen en werken in Spanje en te groeien op persoonlijk én professioneel vlak?
Meld je aan via het formulier hieronder. Dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op.
[form]
Heb jij eerst nog wat vragen? Lees de veelgestelde vragen hieronder of neem contact met ons op door te mailen naar naar info@werkeninhetbuitenland.com of te bellen naar +31 (0)85 808 1134.
Wil je liever een andere bestemming? Bekijk dan onze pagina over werken in Portugal of wonen in Portugal.
Veelgestelde vragen over werken in Spanje
Kan ik zomaar in Spanje gaan werken?
Ja, als EU-burger heb je geen speciaal visum of een vergunning nodig om in Spanje te mogen wonen en werken.
Hoe lang mag ik in Spanje werken?
Als EU-burger mag je zonder speciale werkvergunning gewoon in Spanje werken, zo lang als je wilt. Als je langer dan drie maanden in Spanje wilt werken, moet je wel een NIE-nummer aanvragen.
De meeste van onze Spaanse klanten bieden goede doorgroeimogelijkheden aan binnen hun organisaties. Als je het werk leuk vindt, en de baas tevreden over jou is, dan kan het dus best zo zijn dat je langer in Spanje blijft plakken dan je van tevoren dacht.
Ik heb (binnenkort) een tussenjaar, en ik wil in Spanje werken. Kan dat?
Natuurlijk kan je tijdens je tussenjaar — of een deel daarvan — in Spanje werken! Dat is een goede manier om internationale werkervaring op te doen, Spaans te leren, nieuwe mensen te ontmoeten, en het land te ontdekken. Jij blij, én je bankrekening blij.
Bij ons vind je banen waarbij je in Spanje aan de slag gaat voor minimaal drie, zes, of twaalf maanden. Denk hierbij aan functies als klantenservice-medewerker, sales- of marketing-medewerker, of online croupier.
Wat heb ik nodig om te werken in Spanje?
Er zijn een aantal dingen die je zeker nodig hebt als je in Spanje gaat werken. In de eerste plaats: je paspoort of identiteitskaart. Als die binnenkort verloopt, vraag dan op tijd een nieuwe aan.
Ga je langer dan drie maanden naar Spanje? Schrijf je dan vlak voor vertrek uit bij je gemeente. Dit bewijs heb je namelijk nodig om je in te kunnen schrijven in Spanje. Vraag een NIE-nummer aan zodra je in Spanje bent. Alle buitenlanders die meer dan drie maanden in Spanje willen wonen en werken, hebben zo’n identificatienummer nodig. Met je NIE-nummer, je identiteitsbewijs, en je huurcontract kun je je vervolgens naar het gemeentehuis in je nieuwe woonplaats, om je in te schrijven in Spanje.
Ook heb je een zorgverzekering nodig. Als je een tijdelijke (vakantie)baan hebt in Spanje, kun je ervoor kiezen om je Nederlandse zorgverzekering aan te houden of een internationale zorgverzekering af te sluiten. Ben je van plan om langdurig in Spanje te wonen en werken? Dan moet je een zorgverzekering in Spanje afsluiten.
En last but not least, een dak boven je hoofd. Je kunt ervoor kiezen om vanuit Nederland een accommodatie te regelen voor langere tijd, of alleen voor de eerste nachten/weken (en vanuit daar verder te zoeken). Veel van onze klanten bieden hulp bij accommodatie aan. Meld je aan, en we vertellen je er graag meer over.
Hoeveel geld heb ik in Spanje per maand nodig?
De levenskosten in Spanje variëren, maar in de duurste steden (Madrid en Barcelona) heb je aan €1.000-€1.500 per maand waarschijnlijk genoeg.
Welke vaste lasten heb je als je in Spanje woont?
Net zoals in Nederland, hangen je vaste lasten in Spanje af van de plek waar je woont, je levensstijl, en je huishoudelijke behoeften. De vaste lasten waar je in Spanje waarschijnlijk mee te maken krijgt, zijn onder andere huur, nutsvoorzieningen (zoals gas, water en elektriciteit), boodschappen, verzekeringen, transportkosten, belastingen, en je telefoon- en internetabonnement.
Hoeveel uur is een fulltime baan in Spanje?
Fulltime werken betekent in Spanje meestal 40 uur per week. Net als in veel andere Europese landen.
Welke banen hebben een goed salaris in Spanje?
De goed betaalde banen en sectoren in Spanje zijn vergelijkbaar met die van andere Europese landen. Mensen die werkzaam zijn in de financiële, medische, juridische, IT- en technologiesector, evenals in management, consultancy, engineering en de industrie, hebben doorgaans een goed inkomen.